Møller

Møller er fascinerende. Jeg tænker ikke kun på de moderne vindmøller, der står i landskabet og snurrer og forsyner os med elektricitet. De er flotte og nyttige, og udsigten fra dem er fantastisk, som fra en af Lynettemøllerne i København.

Men de gode, gamle vindmøller og vandmøller, der gennem århundreder har forsynet os med mel, pumpet vand, hamret kobberplader og hvad de ellers er blevet brugt til i gamle dage – det er noget helt andet!. Møllernes historie er spændende, og der er heldigvis bevaret nogle af dem, så vi også i dag kan se, hvordan den gamle mekanik virker.

Frilandsmuseet i Lyngby nord for København har 3 vindmøller og 4 vandmøller. Læs mere om dem, og se billeder på Frilandsmuseets hjemmeside.

Siden 1995 har museet haft et frivilligt møllerlaug, der åbner møllerne, viser dem frem for museets gæster, og fortæller om møllernes kulturhistorie – og selvfølgelig kører med møllerne, og maler mel, når der er mulighed for det.
Jeg har været medlem af Frilandsmuseets Møllerlaug siden 2004, og har haft et meget stort antal gode og sjove oplevelser med det gennem årene.- det kan varmt anbefales at deltage i!
Læs mere om Møllerlauget på Frilandsmuseets hjemmeside!

Jeg er også medlem af Dansk Møllerforening, der er en landsdækkende forening for mølleinteresserede.

Mine møllerlinks: